Kosa

Kako Zadržati Vlažnost Kose Tokom Celog Dana?

nega suve i dehidrirane kose

Kako Zadržati Vlažnost Kose Tokom Celog Dana?

Hidratacija kose i zadržavanje njene vlažnosti osnovna je metoda pravilne nege koja vodi ka glatkoj, sjajnoj i bujnoj kosi. Ukoliko je ne hidrirate dovoljno i na pravi način, kosa postaje beživotna i oštećena.

Regenerator za kosu, kao i adekvatna maska neizostavni su koraci u hidriranju kose, a uz njih, postoje i prirodna pakovanja koja možete sami da pripremite u svom domu. Uz sve ovo, važno je znati i šta je to što isušuje našu kosu i šta treba da izbegavamo. Kako pravilno hidrirati kosu i kako zadržati vlažnost kose tokom celog dana? Uz svu ovu spoljašnju negu vlasi, postoje i metode koje će vašu kosu nahraniti na duže staze, a tiču se zdravog načina života. Saznajte više u narednim redovima.

Prepoznajte znake dehidrirane kose

Kako izgleda dehidrirana kosa? Šta utiče na to da naša kosa postane suva i bez sjaja? Kosa može postati oštećena i dehidrirana zbog naših nezdravih navika, a to su: nezdrava ishrana, pušenje i neunošenje dovoljne količine vode u organizam. Suv vazduh, ali i često farbanje i upotreba blanša mogu dovesti do toga da kosa ostane bez vlažnosti i lepršavosti. Takođe, često stilizovanje peglom za kosu i figarom učiniće da ne izgleda lepo i da ne bude meka na dodir. Boravak na bazenu i moru, a uz to i preterano izlaganje sunčevom zračenju bez zaštite takođe utiče na to da kosa postane suva i oštećena. Hidratacija celog organizma je veoma važna, a utiče i na kosu, pa se preporučuje da dnevno popijete bar dve litre vode. Vaša kosa će vam biti zahvalna na tome! 

Pružite kosi lep i zdrav izgled kroz zdravu ishranu

Kao što znate, izgled i stanje naše kose, kože i noktiju su pokazatelji da nam nedostaju izvesni hranljivi vitamini i minerali. Vitamin C, D i E i minerali kao što su gvožđe, cink i bakar povoljno utiču na rast i izgled naše kose. No, i sa unošenjem ovih vitamina i minerala treba biti oprezan i ne uzimati ih na svoju ruku u vidu suplemenata, već kroz ishranu. Možda niste znali, ali višak određenih minerala i vitamina može izazvati neželjene efekte u vidu gubljenja boje i sjaja, ili čak opadanja kose. 

Namirnice koje se preporučuju su: južno voće, kelj, jagode (vitamin C), riba, pečurke, žitarice (vitamin D), mahunarke, soja, orasi (vitamin E), zatim kikiriki (vitamin B3 odnosno niacin), kao i spanać, crveno meso, cvekla (gvožđe), seme bundeve, jogurt, beli luk (cink), džigerica, žumance, banane, kruške i orašasti plodovi (bakar).

Prirodne metode hidratacije kose

Osim uobičajenih hidratantnih šampona i regeneratora, kao i primene pakovanja za kosu, spas za suvu i beživotnu kosu možete potražiti u prirodnim preparatima ili ih čak sami pripremiti u domaćoj radinosti. Maska od jajeta, maslinovog ulja, piva, zatim med, jogurt i razna prirodna ulja – čičkovo, kokosovo, arganovo, bademovo ili ulje makadamije učiniće čudo. Nakon što nanesete biljno ulje za koje ste se opredelili, potrebno je kosu umotati u najlon i povremeno zagrevati fenom da bi ulje još efikasnije delovalo. Ponovite tretman jednom nedeljno ako vam je kosa baš isušena i ako joj je potreban potpuni oporavak. Bićete veoma zadovoljni rezultatima.

Kovrdžavoj kosi treba dodatna nega

Kovrdžava kosa je već sama po sebi suva i potrebna joj je dodatna hidratacija. Kako da vaše lokne budu sjajne i lepo oblikovane, a da se kosa ne mrsi i ne bude ućebana? Izbegavajte upotrebu šampona i regeneratora koji sadrže sulfate i silikone, jer će vam pružiti samo kratkotrajni efekat sjaja, ali će vam istovremeno oštetiti kosu na duže staze. Da bi kovrdžava kosa bila elastična i dubinski hidrirana, posle šamponiranja potrebno je naneti hranljivu masku na celu dužinu kose (osim na vlasište) tako što je rasporedimo prstima, a potom i češljem, pa je temeljno umasiramo i ostavimo da odstoji 20-60 minuta. Maska će na taj način moći da prodre u samu vlas, tako da će dlaka primiti vlažnost i zadržati je. Vaša kovrdžava kosa izgledaće sjajno ako redovno primenjujete ovaj tretman, a masku ispirate hladnom vodom.

Bilo da imate tanku ili gustu, netretiranu ili farbanu, ravnu ili gustu kosu – potrebna joj je hidratacija. Ako se redovno budete pridržavali ovih saveta koji će vam pomoći da kosa zadrži vlažnost tokom celog dana, vaša kosa će biti sjajna, zdrava i zanosna. Pokažite celom svetu svoju zdravu i lepu kosu.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *