Kosa

Prirodni tretmani za oporavak suve i oštećene kose

suva i ostecena kosa

Prirodni tretmani za oporavak suve i oštećene kose

Suva kosa je čest problem koji se pojavljuje kod mnogih ljudi. Dok oni koji imaju kovrdžavu kosu znaju da je ona i prirodno suva, postoje i mnogi razlozi i faktori koji doprinose oštećenju i isušivanju kose. To može biti stilizovanje kose koje uključuje korišćenje prese za kosu, figara i sl. kao i prekomerno i prečesto pranje kose, izlaganje suncu i hemijskim tretmanima, ali i stres.

Srećom, postoji mnogo prirodnih tretmana za oporavak suve i oštećene kose. Evo nekih prirodnih sastojaka od kojih sami možete napraviti delotvornu masku za kosu ili ih pri kupovini preparata za negu kose potražite u njihovom sastavu. 

Ulje za kosu

Ulja kao što su kokosovo, ricinusovo i maslinovo ulje su odlična za hidrataciju suve i oštećene kose. Prirodna su, bez štetnih sastojaka i mogu se koristiti kao tzv. pakovanje pre pranja kose ili kao noćni tretman za intenzivnu hidrataciju. Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje pomažu u obnavljanju suve i oštećene kose. Koristi se i kao tretman pre pranja kose i kao preparat za stilizovanje. 

Ulja za kosu takođe pomažu kod raščešljavanja i omekšavanja kose, hrane i oporavljaju suve krajeve, štite od sunca i efekata farbanja, a pružaju i zaštitu od morske vode i hlorisane vode u bazenu. Ako imate suvu i oštećenu kosu, potražite i preparate sa uljem jojobe, suncokreta i susama koja štite, neguju, ojačavaju i hidriraju kosu.

Med

Med je prirodni hidratant i pomaže u zaštiti kose od štetnih uticaja okoline. Može se mešati s drugim prirodnim sastojcima, kao što su jogurt ili avokado, a posebno je dobar u vidu hidratantne maske za kosu. Med se može dodati u šampon za kosu ili koristiti pre pranja. 

Med ima hidratantna i regenerativna svojstva koja pomažu u hidrataciji i obnavljanju suve kose. Poznato je i da med pomaže u zaštiti kose od oštećenja i održavanju prirodne vlage. Med takođe može daje sjaj kosi i može pomoći u smanjenju peruti.

Jogurt

Jogurt je bogat izvor proteina i mlečnih kiselina koje pomažu u jačanju i obnavljanju suve kose. Takođe sadrži prirodne hidratante koji pomažu u hidrataciji kose, što pomaže u sprečavanju suvoće i lomljenja. Jogurt takođe sadrži probiotike koji pomažu u održavanju ravnoteže prirodne flore kože glave, što može pomoći u smanjenju peruti i doprineti zdraviju kože glave. Njegova tekstura omogućava da se lako rasporedi po kosi i temenu, što pomaže u postizanju boljih rezultata. Jogurt je bogat proteinima i kalcijumom, što je odlično za jačanje kose. Može se koristiti kao pre-piling tretman ili kao maska za kosu.

Beli luk

Poznato je da je beli luk bogat mineralima i antioksidansima koji pomažu kod regeneracije suve i oštećene kose. Zbog jakog mirisa, preporučuje se da se ulje belog luka umasira u kosu i teme pre pranja šamponom. Beli luk takođe ima visok sadržaj vitmaina C što pomaže u elastičnosti kose i sprečavanju njene lomljivosti.

Aloe vera

Aloe vera je prirodni hidratant i pomaže u zaštiti kose od štetnih spoljnih uticaja. Može se koristiti kao pre-piling tretman ili kao maska za kosu. Aloe vera sadrži mnogo korisnih sastojaka koji su odlični za suvu i oštećenu kosu. To uključuje hidratantne sastojke, proteine, antioksidanse, minerale, anti-upalna svojstva i deluje kao prirodni šampon koji odlično čisti kosu i kožu glave bez isušivanja.

Aloe vera sadrži polisaharide koji pomažu u zadržavanju vlage u kosi, što pomaže u smanjenju suhoće i krhkosti. Aloe vera sadrži proteine koji pomažu u jačanju i obnavljanju oštećene kose. Takođe sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti kose od štete uzrokovane UV zračenjem, vremenskim uslovima i styling proizvodima.

Aloe vera sadrži minerale poput magnezijuma, kalcijuma i sumpora koji pomažu u održavanju zdrave kose i skalpa. Anti-upalna svojstva ove bijke pomažu u smanjenju upale kože glave. 

Čičak

Čičkovo ulje je bogato vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama, što je odlično za hidrataciju suve i oštećene kose. Nanesite ga na kosu i ostavite da deluje 30 minuta a potom ga isperite.

Čičkovo ulje se može koristiti kao tretman pre pranja kose ili kao maska za kosu. Čičkovo ulje pomaže u održavaju kose i kože glave hidriranim, te sprečava da vlasi budu suve i lomljive. Osim toga, čičak ima i antiinflamatorna svojstva koja pomažu protiv peruti i svraba. 

Cimet

Cimet je još jedan sastojak koji pomaže u jačanju kose i daje joj sjaj. Može se miješati s drugim prirodnim sastojcima, kao što su med ili jogurt, pa se tako dobija izuzetno efikasna maska za kosu. Pomaže u regulaciji protoka krvi u koži glave, što dovodi do boljeg snabdevanja kože i kose hranljivim materijama. Odličan je u brobi protiv peruti i osećaja svraba kože glave.

Limun

Limun pomaže u jačanju kose i daje joj sjaj. Može se koristiti i za osvežavanje boje kose i uklanjanje žutog tona, pa se često nalazi u kozmetičkim preparatima. Poznat je po antioksidativnim svojstvima, a čak sprečava ranu pojavu sede kose. Idealan je za suvu kosu.

Ekstrakt krastavca

Ekstrakt krastavca je bogat vitaminom C, E i mineralima i kao takav predstavlja odličan prirodni tretman za suvu kosu. Možete ga dodati u ulje za masažu kose ili ga koristiti kao pre-treatment i doprinećete održavanju sjajne, glatke, zdrave i nahranjene kose.

Ekstrakt krastavca takođe služi i kao zaštita od UV zračenja i zagađenja. Jača folikulu dlake i zadržava vodu u njoj.

Avokado

Avokado je poznat po svojim hranljivim svojstvima. Sadrži visoke količine masnih kiselina, kao i vitamina A i E što pomaže u optimalnom održavanju vlažnosti kose i kože glave. Sprečava beživotni izgled kose, kao i to da krajevi postanu “rascvetali” i lomljivi.  Zbog antioksidativnog delovanja štiti dlaku od spoljnih uticaja od kojih se treba štititi posebno u gradskim sredinama, ali i na bazenu, moru itd.

Suva i oštećena kosa može zaista predstavljati izazov. Stalna upotreba proizvoda za stilizovanje frizure, izlaganje UV zracima i drugim štetnim faktorima mogu uzrokovati lomljivost i suvoću. Da biste se rešili beživotnog izgleda vaše kose isprobajte neki od ovih tretmana koji mogu pomoći u oporavku suve i oštećene kose. Vratite svojoj kosi zdrav izgled i sjaj.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *