Koža

Serumi za lice – Najefikasnija nega kože lica

pravilno nanosenje seruma za lice

Šta je to što svaku ženu konstantno navodi ka policama sa kozmetičkim proizvodima? 

Jedno je sigurno: želja za mladom i lepom kožom. Starenjem, i naša koža lica gubi svoju elastičnost i vlagu. Da bi koža bila sjajna, zdrava i sa što manje bora, neophodno je početi sa korišćenjem seruma već u dvadesetim godinama. Kada dođete u tridesete godine, vaša koža gubi dosta na elastičnosti, pa iako se trudite da pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem održite mladolik izgled, dodatna nega je neophodna, naročito ako vam se čini da vam lice izgleda umorno. 

Proizvodi za negu kože poput seruma postaju sve popularniji.

U prodaji možete naći različite tipove seruma, među kojima su serumi za lice namenjeni dubinskoj hidrataciji, popunjavanju bora, antioksidaciji, ubrzanom obnavljanju kože i još mnogo drugih. Zato je važno da znate koji je vaš tip kože i koje su njene potrebe, kako biste pronašli savršen serum za svoje lice. 

Ključnu stvar je pravilan odabir seruma za lice.

Za početak, pojasnićemo šta su zapravo serumi za lice

Serumi za lice obiluju najkorisnijim i najkvalitetnijim sastojcima za kožu, zbog čega im treba zaista malo vremena da bi vas obradovali dobrim rezultatima. Ozbiljno poboljšanje kože je moguće u kratkom roku, i zbog toga su serumi među najomiljenijim proizvodima za negu i podmlađivanje kože. Bitno je naglasiti da serumi za lice nisu namenjeni samo zrelijoj koži. Njih možete koristiti već od dvadesete godine, jer od tog perioda dokazano koža počinje da gubi kolagen, a time i mladolik izgled. Iako ne toliko primetno, koža se ipak menja, i zbog toga serum može imati i preventivnu ulogu.

Serumi za lice predstavljaju koncentrat, najjače sredstvo koje deluje direktno na zaglađivanje bora i hidrataciju kože i uvek deluje dubinski. Uloga seruma je da svojom tečnom teksturom mnogo efikasnije “dovede” aktivne sastojke poput hijalurona, vitamina C, retinola, peptida do dubljih slojeva kože, u odnosu na kremu. Serumi se uvek koriste nakon čišćenja i toniranja lica, a pre kreme, dva puta dnevno. Razlikuju se od krema po tome što je tekstura seruma mnogo laganija u odnosu na teksturu krema, tj. koža ih mnogo lakše upija koristeći aktivne sastojke. Zadatak seruma je da koži osigura moćne sastojke, a budući da serumi većinom sadrži manje molekule koji se mogu probiti dublje u kožu i doneti koncentrisane sastojke najdubljim slojevima kože. Zbog toga su odlični za rešavanje problema na koži, poput bora, pega, depigmentacije i oštećenog tkiva.  

Serumi za lice predstavljaju mešavinu hladno ceđenih i eteričnih ulja, složenih tako da tačno znamo njihov krajnji mineralni i vitaminski sastav. Osnovna razlika između kreme i seruma je ta što su kreme formulisane da održe kožu vlažnom i zaštićenom, stvarajući hidrolipidnu barijeru između nje i spoljašnje sredine, a serumi da prodru duboku u kožu i obezbede joj neophodne sastojke. Serum pomaže kremi da efikasnije deluje, jer ulazi u dublje slojeve kože i otvara pore. 

Pored toga što kod izbora seruma treba da obratimo pažnju na tip kože, takođe i naše godine utiču na izbor. Kako starimo, naša koža se menja. Režim nege lica koji je imao efekat u našim dvadesetim godinama neće učiniti ništa u tridesetim ili četrdesetim godinama. Upravo zbog toga režim nege kože moramo da prilagodimo životnom dobu u kom se nalazimo. 

Što se nege u dvadesetim godinama tiče, ova decenija donosi jedru, elastičnu, mladalačku kožu, koja ima prirodni sjaj i prokrvljenost. Tonus kože je izuzetno dobar, a nivo vlage u koži je najveći, tako da je uloga seruma da održava ovo stanje. Polovinom dvadesetih godina javlja se početak medicinskog starenja kože, što znači da je već od dvadeset šeste godine potrebno pojačati hidratantne serume i uvesti one sa antioksidantima, koji će neutralisati prve znake starenja. U dvadesetim godinama mnogi problemi sa kožom uzrokovani su brzim načinom života i zanemarivanju nege. Sve ima svoju cenu, pa tako fine bore na licu kreću u drugoj polovini dvadesetih godina. Da biste ih izbegli, važno je krenuti sa doslednom rutinom nege kože koja uključuje i zaštitu od sunca. Ako izlazite do kasno, uveče nanesite serum koji sadrži ekstrakt nara, vitamin C ili ekstrakt semena grožđa. Antioksidanti eliminišu štetne slobodne radikale odgovorne za većinu onoga što mi doživljavamo kao starenje kože, uključujući fine bore na licu, promenu pigmenta i nepravilnosti teksture lica.

U tridesetim godinama depigmentacija uzrokovana oštećenjem od sunca ili melazmom i fine bore na licu su verovatno dva najveća problema, pa bi trebalo da redovno radite piling lica. Ženama u tridesetim godinama je potrebno sredstvo za čišćenje lica koje “radi” više od onog koje se koristilo u dvadesetim. Kreme za bore za predeo oko očiju sa UV zaštitom su idealne za jutro, a hidratantne kreme za veče. Za dnevnu negu, pre nanošenja sredstva za zaštitu od sunca, koristite kremu bogatu antioksidantima, serum ili losion. Dodajte retinol u vaš režim kako biste poboljšali teksturu kože. Nanosite ga noću jer sunčeva svetlost deaktivira retinol, čineći ga bezvrednim, i izbegavajte nanošenje na gornje kapke jer može iritirati nežnu kožu oko očiju. Ako osećate da je vašoj koži potrebna dodatna vlažnost nakon primene retinola, koristite hidratantnu kremu koja ne sadrži dodatni retinol.

Što se četrdesetih godina tiče, pravilan odabir seruma za lice je od presudnog značaja: proizvodnja kolagena i elastina se smanjuje, nazolabijalne i bore oko očiju postaju izraženije, tonus lagano opada, a koža postaje suvlja. Svi ovi problemi se mogu rešiti adekvatnim serumom za lice. Ovo je idealan period da se počne sa retinolom, koji je jedini sastojak sa klinički dokazanim dejstvom protiv bora. Takođe, za četrdesete godine predlažemo jaču koncentraciju peptida, a posebno argireline, zbog svog paralitičkog dejstva na mimičke bore.

Pedesete godine odlikuje gubitak tonusa, opuštena koža i tamni krugovi oko očiju, tako da korišćenje samo krema i seruma nije dovoljno. Redovno koristite proizvode koji sadrže peptide, retinol ili aminokiseline. Pošto sastojci poput retinola mogu kožu učiniti osetljivijom na sunce, svakodnevna upotreba sredstava za zaštitu od sunca je neophodna. Za negu tokom dana, nanesite serum bogat peptidom pre UV zaštite kako bi pomogao izgradnju kolagena. Noću, stavite retinol ispod hidratantne kreme.

Serum pomaže: kod beživotnog tena, prevremenih znakova starenja, gubitka tonusa i čvrstoće kože, neujednačene teksture kože, pojave mrlja, hiperpigmentacije, nedostatka prirodnog sjaja, akni i bubuljica. U zavisnosti od različitih potreba i stanja kože, na tržištu postoje različite vrste seruma. Međutim, možemo ih generalno podeliti u 4 velike grupe:
– anti-age proizvodi koji pomažu u borbi protiv bora, prevremenih znakova starenja kože i gubitka tonusa kože
– serumi protiv hiperpigmentacije koji pomažu u uklanjanju mrlja sa lica i vraćanju sjaja kože
– serumi za masnu i nečistu kožu koji pomažu u borbi protiv akni i bubuljica
– serumi za oči koji pomažu ublažavanju bora oko očiju.

Kada se nanose serumi za lice?

Serum za lice se uvek nanosi na dobro očišćeno lice i vrat. Preporuka je nanositi serum svako jutro pre dnevne kreme, odnosno uveče pre noćne kreme. Uvek se nanosi uz kremu, gotovo nikada samostalno. Razlog tome je što je njegova tekstura lagana, i neodovoljna sama po sebi za negu kože. 

Za svrstavanje seruma u svakodnevnu negu je uvek pravo vreme. Naročito je važno da „slušate“ šta vam koža govori i reagujete blagovremeno. Ne zaboravite da efikasna hidratacija i aktivni sastojci stvaraju barijeru između vaše kože i iritirajućih agenasa.  

Jednom kada se otkriju sve blagodati svakodnevne upotrebe seruma, malo ko se odluči da živi bez njih. Dubinska ishrana koja koži daje svilenkast sjaj, a još više zdrav ten je nešto što svi žele. Međutim, da bi se postigao takav efekat, važno je znati kako pravilno koristiti proizvode. Da li se serum nanosi prvo na dlanove, a tek onda na lice ili nanosi direktno na lice, pitanje je koje se najčešće postavlja nakon odabira pravog seruma. Odgovor je da ne postoji pogrešan odgovor, odnosno ne postoji tačan ili ispravan način primene seruma.

Kada su u pitanju serumi sa pipetom, preporučuje se da koža lica ili ruku ne dodiruje pipetu. Na ovaj način se uspešno može održati mikrobiološka čistoća samog seruma, a samim tim i njegov efekat. Naime, ako se proizvod nanese na ruke ili ako pipeta dodirne vašu kožu, bez obzira što je upravo očišćena i oprana, postoji mogućnost kontaminacije proizvoda. S druge strane, postoji razlika u drugom koraku nanošenja seruma: da li ga treba trljati, namazati ili razmazati po koži. Iako način primene zavisi od seruma do seruma, odnosno konzistencije seruma, on takođe zavisi i od vrste kože, kao i od „osetljivosti“ aktivnih supstanci u serumu. Međutim, obično se preporučuje nanošenje seruma natapanjem. Ovo podstiče bolju apsorpciju seruma i sprečava zagrevanje proizvoda, kao što je slučaj sa razmazivanjem i trljanjem.

Što se tiče količine nanetog seruma, pravilo je da je manje više. Neće povećati efekat ako konzumirate pola bočice u jednoj upotrebi. Naime, serumi su u 99% slučajeva proizvodi sa najvećom koncentracijom aktivnih supstanci kada je u pitanju ceo kozmetički asortiman. Primera radi, serumi sa hijaluronskom kiselinom u „prekomernoj“ količini, neće izazvati posledice. Međutim, serumi koji sadrže, na primer, AHA ili BHA kiseline, mogu biti veoma štetni za vas. Može doći do jake iritacije, ljuštenja kože, kao i oštećenja zdravlja hidrolipidne barijere. Treba uzeti u obzir koncentraciju aktivnih supstanci, kao i tip kože, naviku, odnosno otpornost kože na kiseline i slično. Pored toga, serumi zasnovani na AHA / BHA kiselinama, ali i oni koncentrovani serumi, kao i serumske emulzije kiselog pH ili alkalnog pH nikada ne bi trebalo nanositi na osetljiva područja poput onih oko očiju. Zbog toga je najbolje da se upoznate sa delovanjem prisutnih aktivnih supstanci i sa preporukama za upotrebu.

Dodatni saveti: Serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu treba naneti na vlažno lice. Naime, privlači i zadržava vlagu na „svojim“ molekulima. Ako se serum ne nanese na vlažnu kožu, može doći do suprotnog efekta. To može dovesti do „izvlačenja“ vlage iz kože, kao i do dehidracije kože. S druge strane, svi oni koji vole da ukapaju nekoliko kapi seruma u ​​svoju hidratantnu kremu i sve to zajedno nanesu na lice, treba da znaju da se to po pravilu ne preporučuje. U najboljem slučaju koncentracija aktivne supstance u serumu će biti razblažena, a u najgorem slučaju može doći do kombinacije različitih supstanci (iz kreme i iz seruma), što inače nije poželjno kombinovati. Zbog toga je najbolje nanositi serume odvojeno – pre nanošenja kreme i uvek na očišćeno lice, a u slučaju seruma sa hijaluronskom kiselinom na vlažnu kožu.

Iako se serum smatra najboljim oružjem u borbi protiv bora i kao uspešno anti-age sredstvo, pokazao se i kao ekstremno efikasan i sa drugim problemima kože. Pogodan je za različite tipove kože, tako da kod osoba sa masnom kožom predstavlja jakog saveznika za hidrataciju lica koji ne začepljuje pore. Takođe, koristi se i kao dobro rešenje za suvu kožu, crvenilo, iziritiranost, akne, izbeljivanje kože lica i smanjivanje fleka.

Kako god doživljavali serume, oni su svakako dobra investicija. Treba imati u vidu, kada je količina aktivnih sastojaka u pitanju, da nijedan drugi preparat ne može da se meri sa snagom seruma. Zato svako od nas treba da pronađe mesto u svom neseseru za ovaj moćni proizvod.

Takozvani eliksiri lepote najčešće dolaze u malim pakovanjima, sa finim, prozirnim ili mlečnim nijansama boja, cvetnim mirisima i mekom kapaljkom na vrhu. Izgledaju poput pravog, tečnog zlata. Da biste maksimalno iskoristili serum za lice, koristite ga na mestima gde je vaša koža dehidrirana, pigmentisana, beživotna, siva i naborana.

Nekoliko saveta za kraj:

  • Serum za lice možete koristiti u dvadesetim godinama, dok se neki serumi preporučuju tek posle 40. godine zbog visokog sadržaja anti-age formula.
  • Uvek proverite sastav na bočici da biste serum za lice pravilno prilagodili svom tipu kože.
  • Ako imate problema sa suvom i beživotnom kožom, nanesite serum ujutru, dok večernji termin za nanošenje seruma možete obezbediti ukoliko imate kožu sklonu pigmentaciji i borama.
  • Ono što je veoma važno naglasiti – budite strpljivi što se tiče postizanja rezultata. Za to vam je potrebna redovna i pravilna primena tokom dužeg vremenskog perioda.

Једна мисао о „1ТП1Т“

  1. Ela каже:

    Cilj mi je da pronadjem kozmetiku koja radi posao i u toku zime i u toku leta. Nervira me kompletna zamena kozmetike zbog promene spoljasnjih uslova jer onda uvek imam otpad

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *