Koža

Najbolje prirodne paste za zube kod osetljivih desni

Najbolje prirodne paste za zube kod osetljivih desni

Najbolje prirodne paste za zube kod osetljivih desni

Komercijalne paste za zube su nam pristupačne i veoma su popularne i rasprostranjene, ali da li ste se zapitali koliko one štetnih sastojaka sadrže? Ti sastojci su zaslužni za efikasnost u čišćenju zuba, ali mogu biti uzrok drugih zdravstvenih problema. S druge strane, mnogi sastojci iz prirode jednako dobro čiste zube, a uz to su i prirodni antiseptici i antibiotici koji imaju protivupalno dejstvo. 

Od davnina je poznata upotreba prirodnih sastojaka za higijenu usta i zuba, pa su tako još Stari Grci izrađivali mešavine od meda, pepela i različitih vrsta biljaka. Ukoliko imate osetljive desni sklone krvarenju, pasta za zube treba da bude namenjena baš ovom problemu, te da umiruje i štiti iritirane desni. Pogledajmo šta izaziva upalu desni, koje su rizične grupe kod kojih se može razviti ovo oboljenje, koji simptomi se javljaju i kakve posledice gingivitis može ostaviti. Upoznaćemo se sa prirodnim pastama i sastojcima prirodnog porekla koje su jednako efikasne u očuvanju zubne gleđi, zaštiti desni i izbeljivanju zuba bez štetnih hemikalija. 

Uzroci i simptomi gingivitisa 

Gingivitis je upala desni najčešće uzrokovana neadekvatnom oralnom higijenom. Nastaje taloženjem plaka na spoju između desni i zuba. Hrana i pljuvačka, a time i bakterije, ostaju u tom procepu, pa dolazi do upale. Gingivitis mogu izazvati i određeni lekovi, a da se ne bi proširio i zahvatio zubno meso u potpunosti, potrebno je reagovati i ublažiti upalu. U protivnom dolazi do lošeg zadaha, bolnih desni, pa čak i gubitka zuba. 

Trudnice su grupa koja je često pogođena ovim oboljenjem, pa čak 50% trudnica ima gingivitis u nekom trenutku trudnoće. Neophodno je održavati oralnu higijenu u periodu trudnoće besprekornom da do oboljenja ne bi došlo – ako nema bakterija i zubnog plaka, nema ni potrebe da organizam odgovara na iritaciju. Upaljene desni najčešće su crvene i uvećane, mekše i zadebljanije nego inače. Preporučuje se upotreba gelova na biljnoj bazi, a s obzirom da je sprovođenje oralne higijene prirodnim pastama u periodu trudnoće potpuno neškodljivo, treba im dati prednost naspram hemijskih pasti za zube.

Koje sastojke treba izbegavati?

Mnogi sastojci koji se nalaze u pastama za zube su zaslužni za izvanredno čišćenje, lako se transportuju i skladište, jeftini su i produžavaju preparatima rok trajanja, ali mogu biti potpuno kontraproduktivni, pa čak i izuzetno štetni. Zajedno sa drugim agensima mogu biti stresni za naš organizam i treba znati da nam nisu neophodni za negu. 

Fluorid, zaslađivači kao što su aspartam i saharin, zatim natrijum lauril sulfat, te triklosan često su u sastavu komercijalnih pasta za zube i neki su od sastojaka koje treba izbegavati.

Za razliku od veštačkih sastojaka, prirodni sastojci nisu škodljivi po naše zdravlje, pa njihova redovna upotreba nema štetne posledice. 

Paste sa osvežavajućim eukaliptusom

Etarsko ulje eukaliptusa dobija se iz listova ove biljke, a služi kao antiseptik, ima antibakterijska i antivurisna svojstva i glavni je sastojak mnogih preparata za ispiranje usta, jer hladi i osvežava. Ulje eukaliptusa veoma je delotvorno u borbi protiv karijesa, zubnog plaka, gingivitisa kao i u prevenciji drugih oralnih infekcija. Zbog svega navedenog, paste sa eukaliptusom su pravi izbor sa osobe sa desnima sklonim upalama, iritacijama i povlačenju.

Žalfija smiruje upalu desni brzo i efikasno

Žalfija je verovatno jedna od najpoznatijih biljaka za negu desni i zuba. Ova čudesna biljka, čija je lekovitost poznata od davnina, posebno je učinkovita kod upale grla, pojave bolnih ranica kao što su afte, a za veoma kratko vreme korišćenja umiruje upaljene desni. Koristi se kao rastvor za mućkanje, a moćan je sastojak prirodnih pasti izrađenih na biljnoj bazi.

Aloe vera: blaži, čisti i umiruje

Gel ekstrahovan iz listova aloe vere je odlična alternativa namenjena ljudima sa osetljivim zubima i desnima. Ovaj gel blaži i ne sadrži agresivne agense i abrazivne materije, a jednako efikasno deluje protiv bakterija. Pasta za zube koja sadrži gel dobijen iz biljke aloe vera odlično čisti zube i umiruje upalu desni, a delotvoran je i protiv karijesa.

Propolis – čuveni narodni lek

Poznato je da je propolis narodni lek za crvene i otečene desni koji sprečava paradentozu. Smiruje kako akutnu tako i hroničnu upalu desni i dezinfikuje usnu duplju. Rastvor vode i propolisa za ispiranje usta je izuzetno moćan prirodni antiseptik koji ima antimikrobna, antioksidativna i opuštajuća svojstva. Zubne paste sa propolisom čine zube jačim i beljim, imaju umirujuće i lekovito dejstvo, a doprinose tome da zubno meso bude zdravije.

Pre svega preventiva

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Šta možemo da uradimo da do gingivitisa uopšte ne dođe? Osim što zube treba prati redovno, preporučuje se i upotreba konca za zube. Potrebno je redovno posećivati stomatologa i odstranjivati zubni kamenac. Vodite računa da pijete dovoljno tečnosti u toku dana i da putem ishrane uzimate dovoljnu količinu vitamina i minerala kao što su cink i vitamini A, E i C. Zeleni čaj, čaj od kamilice, etarsko ulje biljke zečija stopa (Geum urbanum) i ehinacea takođe su delotvoran lek za prevenciju upale desni.

Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru adekvatne paste koja će vam uz pomoć snage prirodnih sastojaka omogućiti lep osmeh, zdrave zube i zaštićene desni. Istrajnom upotrebom prirodnih pasti za zube, te korigovanjem ishrane i navika, bolne i upaljene desni postaće prošlost.

Једна мисао о „1ТП1Т“

  1. Lea каже:

    S godinama mi sve vise i vise sastojaka smeta i zubi su mi genetski losi. Pocinjem da razmisljam da li je resenje da sama pravim sopstvenu kombinaciju sastojaka za pastu.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *