Koža

Pouzdane metode za zaštititu osetljive kože

Pouzdane metode za zaštititu osetljive koze

Pouzdane metode za zaštititu osetljive kože

Iako u medicini ne postoji zvanična dijagonoza označena kao “osetljiva koža”, ovaj tip kože je zapravo vrlo čest. Oko 60–70% žena i 50–60% muškaraca prijavilo je da ima osetljivu kožu u izvesnoj meri i u nekom obliku. U pitanju je koža koja se lako iritira i brzo reaguje, ume da bude isušena, neravna, uz prisustvo crvenila, svraba, osipa, osetljiva je na dodir, sunce i hladnoću. Primećeno je da joj ne prijaju uobičajeni kozmetički preparati koji se inače koriste za sve tipove kože.

Kako dolazi hladnije vreme, tako i naša koža ima drugačije potrebe nego u letnjim mesecima, a hladan vetar i niske temperature napolju, kao i suv vazduh i grejanje u zatvorenim prostorijama doprinose tome da naša osetljiva koža iziskuje dodatnu negu. Kada govorimo o osetljivoj koži tela postoji niz uzroka i simptoma koje treba prepoznati na vreme, kao i razna rešenja koja dovode do toga da se intenzitet osetljivosti kože smanji. Uz nekoliko korisnih saveta pružićete svojoj osetljivoj koži najbolju moguću negu i zaštitu.

Kako prepoznati osetljivu kožu?

Da biste što pre pristupili nezi i zaštiti osetljive kože, neophodno je da se pobrinete za nju čim utvrdite prisustvo sledećih simptoma:

 • Perutanje
 • Crvenilo
 • Natečenost
 • Koža je hrapava na dodir
 • Sklonost strijama
 • Svrab, bockanje, peckanje, zatezanje i drugi neprijatni osećaji.

U zavisnosti od dela epidermisa na kojem se primećuju promene, osetljiva koža može se javiti na nadlanicama, laktovima, koži glave, koži lica, dekolteu, ili intimnoj regiji. Uz to osetljiva koža javlja se usled raznih unutrašnjih faktora kao što je stres, zatim alergije, ali i spoljašnjih poput preosetljivosti na deozodoranse, omekšivače, sapune, deterdžente, sunčevo zračenje, različite tvrdoće vode, kao i određene materijale od kojih je izrađena odeća koja je u dodiru sa kožom.

Šta doprinosi osetljivosti kože?

U zavisnosti od uzroka nastanka, stanje senzitivne kože ispoljava se kao:

 • Osetljivost na spoljašnje faktore – Primećujete da vam je koža iritirana u određenim situacijama i prostorima? Simptomi se pojavljuju nakon boravka u prostoriji u kojoj je zadimljeno ili radi klima uređaj, u uslovima gde ima prašine ili gde borave kućni ljubimci. Ustanovili ste da vam se po koži ispoljavaju crvene fleke nakon svakog tuširanja toplom vodom, ili posete bazenu (usled izlaganja kože hlorisanoj vodi), kao i korišćenjem određenog gela za tuširanje ili šampona?
 • Osetljivost usled unutrašnjih i spoljašnjih uticaja – Kombinacija spoljnih i unutrašnjih faktora utiče da poželite da “iskočite iz sopstvene kože”, ali je ove okidače teško ukloniti. Uzroci mogu biti razni i u rasponu od nervoze i hormonskog disbalansa, preko sintetičkih odevnih predmeta, kućne hemije, šminke i dr.
 • Prirodna osetljivost – Vaša koža je osetljiva iz genetskih razloga, što znači da ovaj tip kože postoji u vašem porodičnom stablu. Rozacea, ekcem, dermatitis, seboreja, psorijaza neka su od stanja koja mogu biti nasledna i veoma uporna, te se treba obratiti dermatologu. Osetljiva koža može se javiti kod dece, ali i u odraslom dobu, pa čak i u starosti.
 • Tanka koža znači da je prirodna zaštitna barijera kože istanjena i oslabljena vremenom ili da prirodno imate tanku kožu. Ona je sklona tome da se više širi i rasteže, puca, peruta i sl. Tanku kožu je potrebno što manje izlagati suncu ili koristiti najviši zaštitni faktor protiv UV zračenja, kao i posvetiti posebnu pažnju regeneraciji kože tačnije njene lipidne barijere.
 • Dehidrirana koža – Vašoj koži nedostaje voda, odnosno došlo je do gubitka tečnosti – to se može desiti kako suvoj tako i masnoj koži bez obzira na tip. U pitanju je narušavanje hidrolipidnog sloja usled spoljnih faktora emocionalne prirode (umor, stres), kozmetičkih proizvoda, pušenja i konzumacije alkohola, pojedinih lekova, itd. 
 • Suva koža se razlikuje od dehidrirane. Suvoj koži ne nedostaje voda već hranljive materije. Manifestuje se kao gruba, zategnuta koža koja svrbi, pa čak i boli. Stepen crvenila i iritacije zavisi od strukture kože i razlikuje se od slučaja do slučaja.

Izbor adekvatnih proizvoda za negu kože

Ukoliko imate osetljivu kožu, sigurno ste primetili da vam određeni proizvodi ne prijaju iako se svuda reklamiraju kao veoma efikasni i drugi ljudi ih redovno koriste, te vam ih rado preporučuju. Ne očajavajte – i osetljiva koža se može držati pod kontrolom, samo joj treba pronaći odgovarajuće uslove i proizvode.

Stoga su prirodni preparati uvek najbolji izbor za negu osetljive kože. 

 • Aloe vera – kraljica lekovitih biljaka blagotvorna je prema osetljivoj koži s obzirom da je njen gel efikasan kod akni, opekotina, svraba, upala, opekotina.
 • Med i mleko – ovaj duo omekšava kožu, dubinski je hidrira. Od sapuna, preko mleka za telo i gelova za tuširanje kombinacija meda i mleka nahraniće vašu osetljivu kožu i delovati na nju antimikrobno.
 • Prirodna i čista biljna ulja kao što su ulja jojobe i badema sprečavaju gubitak vode iz kože, bogata su vitaminima i stvaraju na koži bogat zaštitni film “zaključavajući” vlagu. Umiruju i revitalizuju istovremeno delujući kao antioksidansi.

Prevencija – bolje sprečiti nego lečiti

Kako pomoći koži da se odbrani? Hidrirajte je spolja i iznutra, unosite optimalan odnos nutritijenata kroz ishranu, štitite je od hladnoće, ne izlažite je prekomernom sunčevom zračenju, a kada je odeća u pitanju, prednost dajte prirodnim materijalim kao što su pamuk i lan i izbegavajte sintetičke tkanine. Zaboravite na agresivna sredstva za higijenu i uz to, ograničite vreme tuširanja ili kupanja i vruću vodu zamenite toplom ili mlakom.

Savet više

Zaboravite na antibakterijske sapune i preparate koji u sebi sadrže alkohol. Obratite pažnju na sastav proizvoda i potražite samo one preparate za higijenu i negu koji su bez silikona, parabena, parafina, sulfata i sl. 

Umesto klasičnih dezodoransa sa alkoholom potražite uravnoteženi stik bez antiperspiranta obogaćen prirodnim sastojcima i biljnim mirisima. I ne zaboravite, ne treba da se odreknete kozmetike, već da se okrenete prirodnijoj i zdravijoj kozmetici.

I pored toga što se osetljiva koža drugačije manifestuje i razlikuje od osobe do osobe, osmišljen je čitav niz proizvoda i rituala za negu ovog delikatnog tipa kože. Bilo da je vaša koža osetljiva od rođenja ili je vremenom, tokom života postala takva, uz malo “osluškivanja” sopstvenog stanja, stanje vaše kože se može značajno popraviti. Dodajmo tome i disciplinu kada je higijena i nega kože u pitanju, kao i izbor odgovarajućih preparata i uvođenje novih životnih navika u našu svakodnevicu. Koža tela biće glatka i sjajna, bez iritacija i dobiće osećaj hranljivosti i zaštićenosti.

Једна мисао о „1ТП1Т“

 1. Dejan Vuković каже:

  Povremeno kada je vrucina, na licu mi se pojave crvene fleke, pecati. Isao sam kod dermatologa i receno mi je da je to kontatni dermatitis. Sugerisali su mi da ispiram lice hidrogenizovano vodom i da mazem lice blagim kremama. Da li imate iskustva sa takvom pojavom?

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *