Koža

Prevencija i lečenje hiperpigmentacija: Važnost pravilne nege kože

Prevencija i lečenje hiperpigmentacija: Važnost pravilne nege kože

Bez obzira na naš uzrast, pol, način života i navike, nega kože jedna je od najvažnijih stvari na svetu. Mnogi od nas zaboravljaju da je koža naš najveći organ i da je jedna od njenih uloga da nas štiti od spoljašnjih faktora i problema koji bi mogli da nam naškode. Nega kože posebno je važna tokom letnjih meseci, premda je neophodno čuvati se i u drugim prilikama, naročito ako imate problema sa pigmentacijom. Hiperpigmentacija, na primer, nalazi se među najopasnijim dermatološkim izazovima sa kojima se susreću mnogi od nas, nezavisno od godina i tipa kože, a najveći problem sa ovim stanjem jeste činjenica da je ono potpuno nepredvidivo. Njega karakteriše prekomerna proizvodnja melanina koja dovodi do potamnjivanja određenih područja kože, što utiče na izgled pojedinaca i njihovo psihološko stanje, naročito ako se radi o mladim osobama koje nisu sigurne kako da se bore protiv ovog problema. Iako je suštinski bezopasna, hiperpigmentacija zahteva od nas da reagujemo i da pronađemo način da je sprečimo i kontrolišemo, a ukoliko je i vama potrebna pomoć u ovom kontekstu, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o uzrocima, prevenciji i lečenju hiperpigmentacije.

Razumevanje uzroka hiperpigmentacije

Da bismo pronašli način kako da se borimo protiv hiperpigmentacije, neophodno je prvo da provedemo neko vreme razumevajući ovo stanje i istražujući koren njegove pojave na našoj koži. Ovo je korak koji mnogi od nas preskoče, ne misleći da se radi o nečemu naročito važnom, a ako ne znamo šta je to protiv čega se borimo, nećemo ni biti u mogućnosti da okrijemo kako možemo da se izborimo sa ovim problemom.

Dakle, prva stvar koju moramo da shvatimo jeste to da hiperpigmentacija nastaje u interakciji ultraljubičastog zračenja koje dolazi iz spoljne sredine, odnosno od Sunca, sa jedne strane, i prirodnog stanja naše kože, sa druge. To znači da ne možemo mnogo da uradimo da bismo eliminisali pojavu hiperpigmentacije iz svog tela, ali da možemo da reagujemo na polju prevencije i lečenja. Ipak, ukoliko se suočavate sa nekim neobičnim hormonskim uticajima – bilo da se radi o trudnoći, upotrebi kontraceptivnih sredstava ili lekova koji mogu da ugroze balans vaših hornoma – imajte na umu da te stvari mogu da dodatno zakomplikuju proces nastajanja tamnih fleka na vašoj koži. No, ako shvatite kako da reagujete i šta da radite da biste ih lakše kontrolisali, nećete imati toliko problema sa njima u budućnosti.

Uloga zaštite od sunca u prevenciji hiperpigmentacije

Unutar širokog polja prevencije hiperpigmentacije u slučaju svakog pojedinačnog pacijenta, ključnu ulogu zauzima zaštita od sunca. Ovo je jedna od poznatih i često korišćenih tehnika zaštite kože koju svi mi koristimo tokom leta, ali je potrebno razmisliti o njenoj upotrebi i van letnje sezone. Nije samo u pitanju nanošenje kreme, već se ključ ove ideje krije u molekularnoj vezi UV zračenja i melanina koji proizvodi naša koža. 

Ako posvetite vreme pronalasku kreme širokog spektra sa visokim faktorom zaštite od sunčevih zraka, moći ćete da formirate nepropusnu barijeru koja će vas štititi od napada ultraljubičastih zraka koji su svuda oko nas, bez obzira na godišnje doba i temperaturu vazduha. Ako tokom leta kremu budete koristili savesno, odnosno ako je budete nanosili obilno i često, nakon svakog kupanja u moru, nećete imati problema sa sunčevim zracima, niti sa pojavom hiperpigmentacije. Najzad, uz dobru kremu morate imati i zaštitnu odeću, sunčane naočare i šešire ili kačkete sa širokim obodom, a to sve će vam poslužiti kao dodatni sloj odbrane. 

Efikasna i redovna nega kože

Sve do sada navedene stvari služile su kao prevencija u borbi protiv pojave hiperpigmentacije, ali morate da znate i kako da ustanovite efikasnu i redovnu negu kože jer je to jedini način da se dugoročno izborite sa ovim problemom. Srećom, postoji mnogo preparata koji će vam omogućiti da to uradite, ali imajte na umu da nisu svi oni provereni, testirani i dovoljno efikasni kao što se reklamiraju. 

Drugim rečima, samo će pouzdani preparati protiv pigmentacije koji su zasnovani na naučnim istraživanjima i metodama koje kombinuju vitamine, antioksidanse, produkte lekovitih biljaka i alfa hidroksi kiseline moći da pomognu vašoj koži na adekvatan način. Svi ovi sastojci imaju svoju ulogu u procesu nege kože i borbe protiv hiperpigmentacije, a kada su oni udruženi u jednom preparatu koji vam omogućava brzo i lako korišćenje uz dugotrajno dejstvo – to je recept koji će učiniti čuda za vas i vašu kožu.

Lečenja hiperpigmentacije

Nažalost, ukoliko ne reagujete na vreme, postoje velike šanse da ćete razviti problem sa hiperpigmentacijom i u tom slučaju više nije dovoljno primeniti preventivne mere, već je neophodno što pre pronaći rešenje koje će vam pomoći u izlečenju ovog stanja. Sada je ključni trenutak ove borbe, te pokušajte da što pre pronađete dermatologa koji će vas savetovati i uputiti vas na sveobuhvatan tretman kože.

Ovi stručnjaci upućeni su u probleme koji se javljaju sa hiperpigmentacijom i stoga mogu da vam prepišu neke od najpopularnjih i najučinkovitijih tretmana, od hidrokinona i tretinoina do hemijskog pilinga i tretmana laserom koji se javljuju sve češće i postaju sve važniji u lečenju hiperpigmentacije. Ipak, pre no što se odlučite za bilo koji od ovih tretmana, važno je izvršiti detaljne provere i ispitivanja, kao i otvoreno razgovarati sa svojim lekarom koji mora da odobri svaki tretman i prati njegovu učinkovitost.

Unutrašnji faktori i važnost pravlne ishrane

Najzad, ovo je još jedan način da učinimo mnogo za svoju kožu i da sprečimo da posledice hiperpigmentacije postanu još izraženije i ozbiljnije. Pravila ishrana celog organizma se često ističe kao ključni faktor zdravlja, ali se sve manje ljudi posvećuje ovoj ideji sa odlučnošću i posvećenošću koju ona traži.

No, ako imate u vidu da balansirana ishrana nije dobra samo za vaš izgled i kilažu, već i za sjajnu kožu, shvatićete da je ovo aspekt kom morate da posvetite pažnju. Antioksidansi i vitamini koji se nalaze u hrani čuvaju vašu kožu od napada nečistoće i ultraljubičastih zraka koji prete da ugroze vašu pigmentaciju. Ako unosite hranu bogatu mineralima, vitaminima i antioksidansima, a pri tome prestanete da jedete tešku hranu i hranu koja izaziva nadimanje, vaša koža će postati jača, zdravija i sjajnija. A ako budete počeli da pijete više vode nego ranije, uspećete da ograničite problem sa hiperpigmentacijom na duže staze.

Kao što vidite, hiperpigmentacija je složen problem koji može da napadne svakoga od nas, nezavisno od godina, pola i stanja kože. Srećom, pravilnom ishranom i negom kože možemo da se odbranimo od ovog problema i da ga ublažimo, i stoga su ovi saveti ključni u procesu prevencije i lečenja hiperpigmentacije.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *