Kosa

Kako obuzdati neposlušnu kosu?

Kako obuzdati neposlušnu kosu?

Iako bi se nega kose mogla opisati kao najjednostavnija stvar na svetu, to nije uvek tako jednostavno. Ukoliko želite da vaša kosa uvek izgleda lepo, privlačno i održavano, morate da uložite mnogo truda i vremena u njenu negu. To obično nije naročito teško, ali ako imate neposlušnu kosu – možda ćete morati da uložite malo više energije i truda u ovaj proces. Tom frazom obično se opisuje kosa koju nije lako očešljati ili obuzdati, ali i kosa koja čak i nakon tretmana kod frizera izgleda neuredno ili zapušteno. Međutim, ako želite da vaša kosa izgleda odlično iz dana u dan, moraćete da pronađete načine da se brinete o njoj na adekvatan način, a ako vam je potrebna pomoć da to uradite, evo nekoliko ideja i predloga koji bi mogli da vam pomognu.

Koristite rajf i kvalitetne šnale

Jedan od verovatno najlakših načina da obuzdate neposlušnu kosu jeste da koristite rajf i odgovarajući šnale za kosu. Ove stvari će vam pomoći da uradite mnogo i da ne potrošite previše vremena i truda na ovaj proces, te su one izuzetno korisne i upotrebljive kada ste u žurbi. To je naročito tačno u kontekstu upotrebe rajfa, te ako izlazite iz kuće u gužvi i nemate vremena da sredite kosu, samo stavite rajf i nećete morati da brinete da li će sve proteći u najboljem redu. Ono što će odgovarati svim ljubiteljima rajfova jeste činjenica da se ovi dodaci danas prodaju u različitim oblicima, bojama i veličinama, te će svako moći da pronađe opciju koja im najviše odgovara i koja najbolje funkcioniše sa određenim tipom kose.

Sa druge strane, ako imate više vremene, strpljenja i koncentracije, uložite petnaestak ili dvadeset minuta u kvalitetne šnale za kosu. One mogu da se nameste na različita mesta u vašoj kosi, od temena do vrha, i da ukrote vaše lokne vrlo brzo. Ako kupite kvalitetne šnale, one će vam trajati duži niz godina, u zavisnosti od toga koliko ih često koristite, i tako ćete znati da će vaša kosa uvek izgleda savršeno, bez obzira na priliku u kojoj se nalazite.

Birajte odgovarajuće preparate

Kada govorimo o adekvatnoj nezi kose, moramo da spomenemo i preparate koje koristite ovom prilikom. Svako od nas zna šta nam godi, a šta ne, i jasno je da neki preparati nanose više štete našoj kosi nego koristi. Zbog toga je važno da istražite različite opcije i da se odlučite za liniju preparata koja će vam najviše goditi, naročito ako se mučite sa neposlušnom kosom. Najzad, nemojte smetnuti s uma da se situacija u kojoj se nalazite sada može umnogome popraviti ako promenite negu kose i ukoliko prihvatite neke druge preparate koje do sada niste razmatrali.

Dakle, krenite ispočetka i istražite sve opcije koje su vam dostupne. Od preparata koje ste koristili ranije do onih koje vam je neko preporučio, budite otvoreni za sve opcije i nemojte stajati dok ne pronađete preparat koji će vam najviše pomoći da obuzdate svoju kosu. No, nemojte koristiti preparate koji nisu adekvatno testirani i za koje niste sigurni šta sve sadrže, nego se držite prirodnih opcija i kvalitetnih preparata uz pomoć kojih će vaša izazovna neposlušna kosa da postane negovana i lakša za oblikovanje. Takođe, kada pronađete ove preparate, držite se njih i u budućnosti da biste izbegli probleme koji bi mogli da nastanu ukoliko promenite tehniku nege kose.

Uložite u dodatnu opremu

Za neke od nas, pranje i sušenje kose su stvari na koje ne obraćamo previše pažnje već ih radimo automatski, ne razmišljajući o tehnici i opremi koju koristimo. Međutim, za sve one koji se muče sa neposlušnom kosom, sam proces pranja i sušenja uključuje i nekoliko stvari koje se mogu smatrati dodatnom opremom i koje čine ovaj postupak mnogo lakšim i efikasnijim.

Pre svega, radi se o kvalitetnim četkama uz koje će vaša kosa postati manje neposlušna i kojima ćete moći da je ukrotite više nego ikada ranije. Ove četke moraju da budu otporne i napravljene od kvalitetnih materijala, a ako i vi trenutno tražite novu četku za neposlušnu kosu, držite se velikih i širokih četki ravnog oblika jer će vam te najviše pomoći. Uz njih, morate da imate i snažan fen koji će vašu opranu kosu da umiri i dovede u red. Uložite u njega dovoljno novca i ta investicija će vam se sigurno vratiti, naročito nakon što shvatite da je vaša neposlušna kosa u mnogo boljem stanju već nakon nekoliko pranja i sušenja.

Budite nežni prema svojoj kosi

Na kraju, postoji još jedan način da ukrotite neposlušnu kosu – budite nežni prema njoj. Iako vam ovakva kosa uzrokuje stres, morate da naučite da je volite i da shvatite da je vaša kosa jednostavno takva, i to je to. Što pre to shvatite biće bolje za vas i za vaš svakodnevni proces spremanja za izlazak iz kuće. Svaki tip kose zaslužuje negu i pažnju, a isto to važi i za vašu neposlušnu kosu, te pokušajte da pronađete nekoliko različitih ideja koje će vam pomoći da je negujete na adekvatan način.

Počnite redovnom negom i nemojte da bežite od ove obaveze, čak i ako vam je dosta toga da ulažete vreme i trud u proces koji se naposletku uvek završi loše. Ako promenite ugao gledanja, shvatićete da ulaganje u negu kose ima smisla na duge staze, naročito ako tokom ovog puta pronađete preparate koji će vašoj kosi odgovarati više nego neki koje ste ranije koristili ili ako se odlučite da obogatite svoju negu kose novom četkom i fenom. Najvažnije je da budete nežni kada pokušavate da raščešljate i razmrsite svoju kosu, a najlakše ćete to uraditi prstima. Krenite polako, budite nežni i pokušajte da radite stvari vrlo pažljivo i detaljno. Ako se prepustite ovom procesu, vrlo brzo ćete shvatiti da zapravo i uživate u njemu, odnosno da vam prija da razmrsite kosu na taj način umesto da je povređujete neadekvatnim četkama.

Neposlušna kosa mnogima zadaje muke svakodnevno, ali ona ne mora da bude toliki problem kao što se to na prvi pogled čini. Iako nije lako nositi se sa njom, uz ovih nekoliko praktičnih i jednostavnih trikova ceo taj proces postaće mnogo jednostavniji i lakši, te počnite da ih istražujete što pre!

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *