Kosa

Kako da ubrzate rast svoje kose?

Kako da ubrzate rast svoje kose

Kako da ubrzate rast svoje kose?

Ko još ne želi sjajnu i dugu kosu, bogatog volumena, zdravu i blistavu od korena do vrhova? Nažalost, nekad je teško dostići željenu dužinu kose, s obzirom da su potrebni meseci, pa čak i godine da vlasi porastu.

Od čega zavisi brzina rasta dlake i kojim sredstvima ojačati i obnoviti folikule? Kako ubrzati rast kose na prirodan način? 

Faze rasta kose

Najpre da se upoznamo sa samim rastom kose. Ciklus rasta kose sastoji se iz anagene, katagene i telogene faze (koja obuhvata i egzogenu fazu). Šta ove faze predstavljaju? Rast kose počinje anagenom fazom, prvom u nizu, koja traje od tri do pet godina i u tom procesu folikuli istiskuju dlake na površinu. One potom nastavljaju da rastu dok ih ne ošišate ili dostignu svoju punu zrelost i otpadnu. Potom sledi prelazna faza, katagen, u trajanju od deset dana i u okviru ove faze folikuli dlake se smanjuju, a rast kose se usporava. Tokom treće faze – telogena, dlake ni ne rastu ni ne opadaju. Ovo je faza mirovanja i traje tri meseca. Tad nastupa i odvajanje kose od vlasišta koje traje od dva do pet meseci, kad je normalno da izgubite 50 do 100 vlasi (egzogen faza).

Uzroci opadanja i sporog rasta kose

Pogledajmo koji su to uzočnici opadanja kose:

  • Genetski faktor – gubitak kose u porodičnoj anamnezi i nasledni faktor može biti presudan za to što gubimo kosu i što se ona sve više istanjuje.
  • Hormoni (hormon DTH i hormonske promene) – hormoni štitne žlezde, trudnoća, prestanak uzimanja pilule za kontracepciju i disbalans seksualnih hormona mogu dovesti do opadanja kose i njenog sporijeg rasta. Takođe, povišen hormon DTH (dihidrotestosteron) zaslužan je za opadanje kose kako kod muškaraca tako i kod žena.
  • Stres – nakon što prođe 2-4 meseca od emotivnog ili fizičkog stresa može doći do opadanja i proređivanja kose. 

Nepravilna ishrana – ishrana nedovoljno bogata nutritijentima potrebnim za zdrav rast kose može dovesti do toga da izgubite mnogo kose, da se ona proredi, a dlaka bude lošeg kvaliteta i sklona krzanju i pucanju. Vitamini kao što su A, C, B i vitamin D, kao i

  • minerali poput cinka, bakra i gvožđa od ključne su važnosti da vaša kosa brže raste i bude zdravija. Šargarepa, krastavac, karfiol, pasulj, piletina, riba, orašasti plodovi i bobičasto voće treba da se nađu u vašem jelovniku što je češće moguće.
  • Bolesti – alopecija, anemija, dijabetes, psorijaza, seboreja, infekcije kože glave, karcinomi i koronavirus samo su neke od bolesti koje dovode do gubitka i oštećenja kose i usporavaju rast novih dlaka.
  • Lekovi kao što su antibiotici, antikoagulanti, beta blokatori, minoksidil, lekovi za štitnu žlezdu, medikamenti u terapiji poremećaja raspoloženja, retinoidi, lekovi za sprečavanje nastanka konvulzija takođe mogu dovesti do opadanja kose.
  • Neodgovarajuća vrsta četke i neadekvatan način četkanja – agresivno četkanje, ali i model četke koji ne odgovara vašem tipu kose može dovesti do opadanja i slabljenja vlasi. Preterno češljanje kida zdrave dlake i nanosi im štetu, pa je bolje svom vlasištu priruštiti prijatnu masažu koja će podstaći cirkulaciju, nego što “prolazite ćetkom sto puta kroz kosu pred spavanje”.
  • Čupanje kose – da li je ovo samo ružna navika ili iza nje postoji neka pozadina u vidu psiholoških problema kod dece i odraslih, tek vrtenje vlasi i čupanje kose na određenom području može izazvati i trajnu ćelavost na tom mestu.

Ojačavanje folikula dlake

Folikul je, anatomski posmatrano, praznina u koži iz koje raste dlaka zahvaljujući ćelijama proizvedenim posredstvom kreatina, a lojne žlezde pomažu da dlaka pravilno raste hraneći je i štiteći je i pre njenog izlaska na površinu. Naša kosa sadrži više od 100.000 dlaka odnosno folikula. 

U normalnim uslovima brzina rasta kose je 1.25 cm mesečno, drugim rečima 15 cm godišnje u zavisnosti od deobe ćelija. Novoproizvedene ćelije čine dlaku dužom tako što je potiskuju. Proces starenja dovodi do toga da naš organizam proizvodi sve manje folikula što dovodi do opadanja kose. Zdrava kosa u normalnim uslovima može ostati bez 100 dlaka na dan, a opale dlake se zamenjuju novim. Kada osoba gubi veći broj dlaka dolazi do proređivanja kose, pa čak i do ćelavosti.

Stoga, nije samo dovoljno negovati dlaku kose. U slučaju da ste se prepoznali u ovim redovima i niste zadovoljni brzinom kojom vaša kosa raste, pravilna nega vlasišta poboljašaće metabolizam kože glave, stimulisati rast dlake i sprečiti opadanje kose. Postoji čitav niz supstanci koje poboljšavaju vezu između već spomenute anagene i telogene faze, te omogućavaju aktivan rast kose. Samo jako i zdravo vlasište može biti pogodno tlo za folikule koje treba da istisnu dlaku, pa je preporuka da u svoju rutinu nege kose uvrstite apliciranje eteričnih ulja koja je potrebno umasirati u kožu glave. 

Saznajmo koji su to prirodni sastojci koje treba potražiti u preparatima za negu kose koji će stimulisati njen rast.

Prirodni sastojci za brži rast kose

Postoje mnoga ulja, maske i šamponi na našem tržištu koji pospešuju rast kose. Međutim, najpreporučljivije je da ovi kozmetički proizvodi budu od neškodljivih prirodnih sastojaka.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja se koriste još o doba drevnih civilizacija i poznata su po svom blagotvornom dejstvu na kožu i kosu. Neka od njih su jojobino ulje, kedrovo ulje, ulje lavande, ruzmarina i mente. Ulje jojobe bogato je cinkom bakrom i vitaminima B, C i E. Održava kosu nahranjenom i sprečava njeno lomljenje. Kedrovo ulje čuveno je po svojim svojstvima koja deluju protiv alopecije (autoimune bolesti koja izaziva opadanje kose). Pokazalo je antigljivično, antiseptičko i protivupalno dejstvo, pa se samo jednom upotrebom dnevno uz masažu vlasišta dolazi do znatno jačih folikula kose. Ulje mente prijatno hladi, a mentol izvanredno deluje na poboljšanje protoka krvi čime se leči opadanje kose i ćelavost nastala usled lošeg dotoka krvi do folikula. Ulje lavande osim što je popularno u aromaterapiji, ima snažno dejstvo kada se doda proizvodima za negu kose. Umiruje nervni sistem i smanjuje stres, a time i ubrzava rast kose. Tu je i ulje ruzmarina koje ublažava simptome kao što su perut i svrab skalpa, a karnozinska kiselina koju poseduje leči oštećene nerve koi mogu biti “krivci” za opadanje kose.

Oleinska kiselina

Oleinska kiselina koja se može naći u ulju crnog kima, maslinovom i arganovom ulju poznata je po tome da stimuliše rast kose i čini je sjajnom i mekom. Uz to, ima i antioksidativni efekat, štiti kožu od oštećenja i starenja, a takođe sprečava i pojavu peruti. 

Suplementi

Produžetak anagene faze rasta dlake može se omogućiti i suplementima koji se uzimaju oralnim putem. Dodaci ishrani udruženi sa sredstvima na negu koji se nanose spolja snabdeće svaku dlaku hranljivim sastojcima koji joj nedostaju ili ih ne dobija u dovoljnoj meri.

Pokušajte da stimulišete rast kose i spolja i iznutra, kako prirodnim preparatima tako i ishranom bogatom hranljivim materijama, hidrirajte se i snizite nivo stresa koliko god je to moguće. Od novijih metoda dostupnim po salonima i klinikama treba spomenuti da postoje i PRP tretman (matičnim ćelijama iz krvi pacijenta), mezoterapija (ubrizgavanjem mezokoktela), kao i laserski tretmani koji stimulišu rast dlake. Za ove tretmane svakako je potrebno izdvojiti veću sumu novca, dok su nam sastojci iz prirode nadohvat ruke i njihova upotreba je potpuno neinvazivna, prijatna i dobra za zdravlje na duže staze.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *