Kosa

Rešite se peruti i lomljenja kose uz pomoć prirodnih preparata

Rešite se peruti i lomljenja kose uz pomoć prirodnih preparata

Kosa puna peruti ume da bude uporan problem koji se ponekad teško rešava. Uz to, često se pribegava jakim preparatima koji isušuju kosu i ne rešavaju problem na duge staze. Ukoliko uz perut imate i dodatnih problema sa kosom, poput lomljenja vlasi i opadanja kose, potrebno je da pažljivo birate sve preparate koje stavljate na svoju kosu – od šampona i balzama do odgovarajućih pakovanja i seruma koji vam mogu pomoći da se izborite sa pojavom peruti. Preparati na prirodnoj bazi koji imaju višestruku funkciju te pored rešavanja problema koje izaziva perut dodatno oplemenjuju i hrane kosu će vam biti od pomoći u obnavljanju kose.

Suvo vlasište kose

Često je jedan od razloga zašto se javlja perut suvo vlasište koje je potrebno nahraniti kako bi se vlas ojačala od samog korena. U ovome mogu da vam pomognu ulja za kosu koja su napravljena specijalno za osobe koje imaju problem sa pojavom peruti. Ovaj problem se javlja tokom zimskih meseci usled nošenja kape, suvog vazduha u prostorijama i hladnog vazduha kojim smo okruženi. U ovom periodu je potrebno obratiti dodatnu pažnju na teme kako bi se izbegao ovaj problem. Ukoliko dođe do narušavanja vlažnosti temena, javlja se svrab koji može da izazove oštećenja kože i nastanak ozbiljnijeg problema. Ovakva podloga dovodi do stvaranja peruti koja se u ovim situacijama teže rešava i normalizuje.

Obratite pažnju na higijenu

Premda mnogi od nas posvećuju dosta pažnje ličnoj higijeni, postoje velike šanse da je pojava peruti na vašoj kosi vezana za održavanje higijene, i to iz dva razloga. Sa jedne strane, manjak higijene dovodi do toga da vaša koža i vlasište kose postanu previše suvi i nezdravi, a to je u direktnoj vezi sa pojavom peruti. Srećom, rešenje za ovaj problem je jednostavno – samo počnite da obraćate više pažnje na higijenu i posvetite se njoj više nego ranije i pronađite pravi šampon protiv peruti. Drugi mogući uzrok problema nije manjak higijene, nego neadekvatan izbor preparata koji koristite. Za ljude osetljive kože ili one koji se muče sa suvom kožom, problem ne leži u tome da li održavaju ličnu higijenu ili ne, već u tome kako to rade. Opet, rešenje ne mora da bude komplikovano, već samo počnite više da se interesujete za opcije koje vam se nude i potrudite se da pronađete adekvatne preparate koji će više odgovarati konkretnom tipu vaše kože i vlasišta.

Kako sprečiti lomljenje kose

Kada je u pitanju lomljenje kose, uzrok ovog problema se nalazi u nekoliko stvari. Na prvom mestu je prečesto vezivanje kose koje čini da se dlaka stalno mrsi i samim tim slabi. Ukoliko su krajevi suvi, dolazi do oštećenja cele vlasi, od korena pa sve do njenih krajeva. Ukoliko primetite bele tačke na vašoj kosi, to je prvi znak da imate problem sa lomljenjem kose i da je potrebno da se posvetite sprečavanju proširenja ovog problema. Kako biste sprečili lomljenje kose, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari – poboljšajte ishranu i unosite veće količine hrane bogate vitaminima koji obnavljaju kosu, izbegavajte prekomernu upotrebu stilizatora za kosu koji rade na visokim temperaturama, koristite odgovarajuće farbe za kosu i koristite jastučnice od svile ili satena kako bi se smanjilo oštećenje kose celom dužinom.

Maslinovo ulje i jaje za hidrataciju

Poznato je da maslinovo ulje ima široku primenu kada je u pitanju nega tela i jačanje organizma. U kombinaciji sa jajetom, maslinovo ulje pruža neophodnu hranu i vraća kosi vitalnost i sjaj koji čine pravu odbranu kada su u pitanju perut i lomljenje kose. Jaja sadrže  gvožđe, proteine ali i vitamine A, E, D, B2, B5 i B12. Česti negativni uticaji na kosu, poput farbanja, feniranja i izloženosti UV zračenju, dovode do toga da kosa izgubi sjaj i postane suva. Ovo dovodi do perutanja temena i suvih i rascvetalih krajeva što ne izgleda privlačno i dovodi do potrebe za konstantnim šišanjem. Upravo zato maska koja sadrži maslinovo ulje i jaja može da bude prirodni način da se ovi problemi zaustave. Oni koji imaju masnu kosu treba da koriste samo belance kako bi sprečili stvaranje dodatnog sloja koji može da pospeši proces masnog korena dlake. Potrebno je zagrejati malo maslinovog ulja kako bi ono bilo mlako i u to dodati jaje. Nanesite masku na kosu i nakon 20 minuta isperite.

Ulje čajevca i kokosovo ulje kao glavni saveznik

Ulje čajevca je prirodni odbrambeni mehanizam koji pomaže u borbi sa brojnim problemima, a uklanjanje peruti i jačanje vlasi je jedan od njih. Uz kokosovo ulje, ovaj prirodni sastojak se nalazi u brojnim preparatima od kojih neke možete i sami da napravite. Glavna prednost ove kombinacije je u tome što su rezultati brzo vidljivi i možete da vratite vašoj kosi elastičnost, sprečite pojavu i širenje peruti ali i utičete da se spreči pojava masne ili suve kose. Bitno je spomenuti i blagotvoran efekat na vaše teme jer je bitno da sve čime tretirate vašu kosu ne ugrožava PH vašeg temena i ne stvara isušivanje kože. Takođe, na ovaj način sprečavate zapušivanje pora, uklanjate sve gljivice koje vam stvaraju ozbiljnije probleme ali i oporavljate kosu ako glavni razlog za pojavu peruti predstavlja upravo dermatitis.

Aloe vera za smirivanje vlasišta

Kada se radi o negovanoj kosi, magična aloe vera može da vam pomogne da oporavite kosu – od temena do krajeva i sprečite nastanak peruti. Široko rasprostranjena u medicini, aloe vera se javlja u lečenju svih tipova bolesti i promena na telu i u telu na sasvim prirodan način. Aloe vera može da bude sastojak šapona i regeneratora, maske za kosu ali i ulja koje će da obogati vašu kosu i spreči lomljenje. Postoje i sredstva za raščešljavanje kose bogata upravo aloe verom koja mogu da vam pomognu da sprečite kidanje vlasi prilikom češljanja. Takođe, ukoliko imate potrebe za stilizovanjem kose, bilo da se radi o ispravljanju ili kovrdžanju, proizvodi sa aloe verom mogu da vam pomognu da sprečite dodatno oštećenje i isušivanje tokom ovog procesa.

Masaža temena

Stanje vašeg temena će odrediti i tip vaše kose i značajno uticati na to da li će vaša kosa biti suva ili masna i da li ćete se boriti sa problemima poput peruti, opadanja kose ili lomljenja vlasi. Masaža temena prirodnim preparatima koji sadrže biljke poput kamilice, nane i ruzmarina, ne samo da poboljšavaju kvalitet vaše kose i pomažu vam u lečenju upornih problema, nego će i ojačati vaše vlasi. Takođe, ove biljke imaju i antiinflamatorna i antiseptička dejstva te su pravi saveznik u borbi protiv upalnih procesa temena. 

Potrebno je da masirate teme kružnim pokretima prstiju, bez vršenja jakog pritiska kako bi se preparat blago utrljao i započeo proces izlečenja i oporavka. Preparate bogate ovim biljkama možete koristiti prilikom samog procesa masaže ali i pre kako biste pripremili teme za opuštanje. Redovno praktikovanje masaže temena uz korišćenje prirodnih preparata može da dovede do primetnih rezultata u borbi protiv peruti i lomljenja kose i treba da postane sastavni deo vaše rutine.

Rešavanje problema sa peruti i lomljenjem kose može da bude proces koji je praćen prirodnim preparatima koji će umiriti vašu kosu i kožu. Prirodni preparati su najbolji način da se upustite u borbu sa upornim problemima koji mogu da utiču na vaš izgled, samopouzdanje i zdravlje. Primena ovih preparata u borbi sa poboljšanjem kvaliteta kose dovodi do snažnih vlasi i omogućava vam da imate frizuru iz snova i negovan i održavan izgled.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *