Koža

Nega bebine kože: kako odabrati blage i prirodne proizvode

Nega bebine koze

Nega bebine kože: kako odabrati blage i prirodne proizvode

Često je jedna od najvećih nedoumica roditelja na koji način negovati bebinu kožu na pravilan način. Bebe imaju osetljivu kožu i neophodno je od samog početka voditi računa o proizvodima koji se koriste kao i o sastavu svakog pojedinačnog preparata koji nanosite na bebinu kožu. 

Roditelji treba da pronađu najbolji način da se izbore sa svim savetima iz okoline i naprave pravi odabir kako bi dečija koža bila negovana, što se najbolje postiže koristeći blage i odgovarajuće proizvode.

Ponekad bebina koža ne odreaguje odmah na neke elemente – visoke temperature od kojih može da dođe do ojeda, alergija na proizvode koji sadrže previše hemikalija ili problem dermatološke prirode koji zahteva upotrebu blage i prirodne kozmetike.

Tip kože deteta

Većina beba ima osetljivu kožu, čak i kada nisu u pitanju alergije i problemi sa određenim stanjem kože. Jaki i neodgovarajući preparati mogu da naprave ozbiljan problem koji zahteva lečenje od strane pedijatra.

Usled visokih letnjih temperatura, kod beba ume da se javi osip koji može da stvori ranice po koži i preraste u problem. Upravo zato se savetuje korišćenje prirodnih proizvoda koji će meku i nežnu bebinu kožu održavati čistom ali neće narušavati njenu osetljivost.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste uočavanje potencijalnih problema na vreme. Ekcemi se sve češće javljaju kod dece i najlakši način da se izborite sa ovim upornim problemom jeste da koristite prirodne i blage proizvode koji će sprečiti ekcem da se proširi ali i pomoći koži da se umiri.

Kako kupati bebe

Od prvog dana je izuzetno bitno na pravilan način održavati higijenu bebine kože. Ovo su saveti koje roditelji dobijaju u školici za trudnice ali i od patronažne sestre. Usled velikog broja proizvoda za kupanje koji su prisutni na tržištu, roditelji ne umeju da procene kako da se odluče za onaj koji će koristiti.

Treba obratiti pažnju da kupka za bebe bude blaga i nežna kako ne bi remetila osetljivu kožu. Uz vodu odgovarajuće temperature koja ne treba da bude ni previše topla ni mlaka, odaberite jednu kupku koju ćete koristiti od početka kako biste sprečili upotrebu velikog broja različitih proizvoda što može da dovede do iritacije kože.

Kada je u pitanju kupanje bebe, odaberite proizvod koji neće stvoriti neprijatnost i iritaciju očiju ukoliko slučajno dođe do kontakta. Ali, čak i ako se to desi, važno je da zapamtite da ne smete da paničite, već budite spremni da reagujete što pre. Isperite bebine oči mlakom vodom i uklonite sve tragove proizvoda za kupanje, i smirite svoju bebu u najkraćem roku jer ovo će biti stresan trenutak za nju.

Prirodni sastojci koji pomažu

Prilikom odabira proizvoda za negu bebine kože, detaljno proučite sastav kako biste bili sigurni da ne sadrži štetne materije. Ovo je jedna od odlika veganskih proizvoda koji su zbog blagog ali delotvornog sastava pravi odabir sa osetljivu kožu, pogotovo u prvim mesecima dečijeg života. 

Uz to, dodatak vitamina je uvek dobrodošao jer oni obogaćuju kožu i čine da se ona hrani i hidrira što će pomoći bebama sa osetljivom kožom i onim najmlađim koji još uvek veći deo dana provode u ležećem položaju.

Kada pronađete proizvod koji odgovara vašem detetu, razmislite o tome da i vi počnete da ga koristite. Od bebi sapuna do kupke kojom i vi možete da perete ruke, ovi proizvodu jesu napravljeni za decu, ali to ne znači da i odrasli ne mogu da ih koriste. Ovako će i vaša koža postati zdravija nego ranije, a i smanjićete mogućnost da koža vaše bebe reaguje loše u dodiru sa vašom upravo zbog preparata koje vi koristite.

Na šta obratiti pažnju

Ponekad je neophodno dodatno voditi računa o osnovnim problemima koji se mogu javiti kada je bebina koža u pitanju. Treba znati u kojim situacijama je potrebno odreagovati i pronaći najbolji način da se sanira problem.

Dobro pogledajte deklaraciju kako biste videli sastav svakog proizvoda. Često neki proizvodi sadrže hemikalije koje mogu da izazovu svrab, iritaciju ili crvenilo na koži deteta, te izbegavajte preparate koji sadrže čak i najmanju količinu sulfata, parabena, ftalata i fenoksietanola. Takođe, pratite reakciju ruku vaše dece u dodiru sa bilo kojim proizvodom. Čak i ako je on bez štetnih hemikalija, vaša beba možda neće dobro reagovati na njega, i stoga će biti najbolje da prestanete da ga koristite. Umesto toga, pronađite drugu opciju, uverite se da vaša beba dobro reaguje na nju, i rešićete problem.

Higijena ruku

Kada je u pitanju higijena ruku, potrebno je da koristite sapun koji ne sadrži štetne hemikalije koje mogu da naškode vašoj bebi. Mladim roditeljima se ove stvari ne čine naročito važnim na prvi pogled i nemojte se iznenaditi ako vam ljudi iz vaše okoline – ili čak vaša najbliža porodica – budu govorili da preterujete. Međutim, ako budete imali na umu činjenicu da neki od proizvoda koji se često koriste i promovišu kao zdravi i korisni zapravo to nisu, već mogu da imaju dugoročne posledice na zdravlje vaše dece, neće vam biti teško da pronađete proizvode koji su dobri za njih.

Osnovni razlog zbog kog je higijena ruku toliko važna je zapravo veoma jednostavan – ruke vašeg deteta su njihova prva linija dodira i one su u stalnom kontaktu sa svetom oko njih. Bilo da se radi o čistim stvarima kao što je njihova odeća ili lične stvari, ili pak o površinama koje nisu nimalo čisto, poput poda ili nameštaja, ne smete zaboraviti da će prva stvar koju će vaše dete uraditi nakon dodira bilo čega oko sebe biti to da stave ruke u usta. Bebe ovo rade nesvesno i nenamerno, ali takođe i veoma često, naročito u trenucima kada im rastu zubi, i zbog toga ruke moraju da budu savršeno čiste. Baš zbog toga su sredstva puna hemikalija opasna za njih, a umesto toga bi trebalo koristiti vlažne maramice, micelarnu vodu ili, što je možda i najbolja opcija, bebi sapun i mlaku vodu.

Nažalost, nije lako pronaći proizvod koji će u potpunosti odgovarati vašem detetu, ne samo zato što postoji toliko proizvoda na tržištu, već i zbog toga što većina njih vam jednostavno neće odgovarati. Zato je važno da se držite prirodnih opcija i preparata koji ne sadrže štetne hemikalije, ali i da budete uporni dok ne pronađete preparate kojima ćete biti zadovoljni.

Једна мисао о „1ТП1Т“

  1. Goca каже:

    Zaista je veliki broj preparata na trzistu i neki od njih su izvanredni! Razumem ja da su nase majke koristile samo prirodne masti i ulja i da smo svi ispali ok ali ne bi trebalo kategoricki odbijati novine

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *