Kosa

Kako pronaći idealnu četku za svoj tip kose?

Kako pronaci idealnu cetku za svoj tip kose

Kako pronaći idealnu četku za svoj tip kose?

Koliko često je našoj kosi potrebno češljanje? Kada kosu treba češljati mokru, a kada suvu? Kako postupati sa isušenom i farbanom, a kako sa kovrdžavom kosom kada je češljanje u pitanju? Šta raditi kada je kosa osetljiva i tanka? I pre svega – kako napraviti dobar odabir prave četke? O ovim i drugim pitanjima vezanim za češljanje kose odgovorićemo u narednim redovima.

Četka za tanku, slabu i osetljivu kosu

Mislite da već sigurno znate sve o češljanju? Verujete u mit da je potrebno stotinu puta proći kroz kosu da bi bila sjajna i glatka? Nije baš tako. Čak i naočigled jednostavna radnja poput češljanja može oštetiti vašu kosu. Istina je da češljanje čisti kosu, raspoređuje duž kose prirodna ulja koja skalp proizvodi, stimuliše cirkulaciju i lučenje sebuma, ali retka i delikatna kosa traži i posebno mekane čekinje i pažljivo češljanje.

Osetljiva kosa koja se proređuje i čija se vlas lako lomi traži prirodne četke. Četka za kosu od prirodne veprove dlake biće nežna prema vašim krhkim vlasima.

I još nešto – kosa je najosetljivija dok je mokra i to treba imati na umu. Češljanje pod tušem je može oštetiti. Treba znati da je kosa najčvršća i najotpornija kada je suva. No, da li je uvek tako? Osobe sa kovrdžavom i valovitom kosom smanjuju mogućnost lomljenja i oštećenja folikula dlake upravo ako primenjuju češljanje dok je kosa mokra.

Češljevi za kovrdžavu kosu

Ukoliko imate kovržavu kosu, onda već znate da je ovom tipu kose potrebna posebna pažnja. Kada pokušate da je češljate dok je suva, sigurno ste primetili da je to pogrešno. Kosu je potrebno temeljno raščešljati samo prilikom pranja kose i nanošenja regeneratora, dok se raščešljavanje suve kose ne preporučuje iz razloga što raščešljani uvojci neće imati svoj oblik i kosa će dobiti izgled “metle”. 

Ukoliko ipak morate da češljate svoju kovrdžavu ili talasastu kosu i razmrsite je, izuzetno je važno da se opredelite za češalj sa širokim zupcima, a poželjno je da on bude izrađen od drveta, zato što ono ne stvara statički elektricitet. Za oblikovanje vaših uvojaka i uredniji izgled, svakog jutra samo nežno prođite češljem kroz svoje kovrdže i malo ih zgužvajte dlanovima.

Četka za raščešljavanje

Teško da pored svih obaveza na poslu i kod kuće imamo vremena da svojoj kosi posvećujemo detaljnu svakodnevnu pažnju. Četka koja izgleda kao “reket” (sastoji se od drške i široke ravne ploče sa čekinjama) pogodna je za raščešljavanje i feniranje na brzinu. Idealna je za svakodnevnu upotrebu, jer će biti vaš saveznik ukoliko kasnite i nemate vremena.

Svojom pljosnatom površinom zahvata veću količinu kose i odlična je kao brzo rešenje za zamršenu i neurednu kosu.

Ako imate dugu kosu, za vaš tip kose su svakako pljosnate četke, a preporučuje se nežno češljanje dva puta u toku dana.

Četka za punoću i sjaj kose

Ukoliko niste zadovoljni gustinom svoje kose koja brzo izgubi oblik, a frizura ne stoji postojano nego “splasne”, potrebna vam je četka uz pomoć koje ćete postići veći volumen. Čekinje od gustih najlonskih iglica biće pravo rešenje za vas.

Generalno je poznato da okrugli tip četke pospešuje volumen, a koristi se i prilikom feniranja kao i kasnije, za svakodnevno češljanje i oblikovanje. Okrugla četka takođe se preporučuje za osobe koje imaju kratku i “neposlušnu” kosu, kao i za one koji imaju frizuru sa šiškama, jer će one ovakav tip kose dovesti u red i ugladiti je.

Četke za specijalne namene

I još nešto – za različite namene potrebni su vam drugačiji tipovi četki. Tako vam je, na primer, ako pravite razdeljak, razdvajate kosu tokom farbanja ili želite da upletete sitne pletenice, potreban češalj sa dugačkom i tankom drškom. Ukoliko želite specijalnu frizuru koja iziskuje tapiranje, potrebno je da pronađete češalj baš za ovu svrhu i češljate kosu od vrhova ka korenu. Kada govorimo o feniranju, izbegavajte četke koje su u celosti proizvedene od metala jer bi one tokom zagrevanja mogle uništiti vašu kosu. Za kućnu upotrebu se radije opredelite za titanijum-keramiku ili drvenu četku kojom ćete jednostavnije rukovati i lakše isfenirati kosu.

Takođe, treba znati da je kombinacija veštačkih i prirodnih čekinja (npr. životinjske dlake i najlona) odlična za kosu. Ako imate gustu kosu, sintetičke čekinje su idealne za vas s obzirom da imaju sposobnost da lako razmrse čvorove.

Održavajte četku čistom

Osim što ćete sa nje svakodnevno ukloniti mrtve vlasi, naš savet je da četku operete dva-tri puta u toku meseca toplom vodom i šamponom kako biste skinuli eventualne nečistoće, ulja i ostatke preparata za kosu sa nje. Razlog za to je jednostavan – kao što peremo četkice za šminkanje i četkicu za zube posle korišćenja, tako je potrebno održavati i četku za kosu čistom. Mrtve ćelije kože koje se osim dlaka i ostataka proizvoda za negu kose nakupljaju na njoj mogu privući bakterije, gljivice i grinje koje potom vraćate na svoju čistu kosu, mastite je, pa čak dovodite i do infekcije i neprijatnog mirisa kose.

Kao što za svaki tip kose postoji određeni šampon, tako ne možemo koristiti neku univerzalnu četku i nadati se spektakularnim rezultatima. Nadamo se da smo vam pomogli da nađete najbolju vrstu četke za svoj tip kose. Meka i hidrirana kosa koja se lako oblikuje san je svakog od nas, ali ponekad i pored adekvatne nege ne dobijamo rezultate kakve bismo želeli. Stoga je važno da se pravilno češljamo i da ne preteramo sa češljanjem, kao i da pronađemo model četke koji odgovara baš našem tipu kose. 

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *