Kosa

Odaberite najbolji šampon za svoj tip kose

najbolji sampon za svaki tip kose

Najbolji šamponi za svaki tip kose

Veoma je važno tačno odrediti pravilnu negu za specifičan tip kose. No, nije uvek jednostavno pronaći baš onaj pravi koji pruža adekvatnu hranljivost u skladu sa određenim karakteristikama kose. Kosa iziskuje posebne sastojke koji će je učiniti zdravom i mekom, pa se nemojte povesti za ambalažom, privlačnim mirisom ili brendom koji se najviše reklamira. Potrebno je da odredite kojem tipu vaša kosa pripada i da u skladu s tim birate šampon sa određenim sastojcima koji su hranljivi baš za vaš tip.

Opisaćemo svaki tip kose ponaosob i pomoći vam ‘It’s Like HD on Steroids’: Man Claims He Went to Heaven and Met Jesus During Near-Death Experience | CBN News mastoral activity – anabolic steroids one time use, anabolic steroids natural alternative – cryptoliveleak da odaberete najbolji šampon za kosu koji će učiniti da vaša kosa bude sjajna, negovana i laka za oblikovanje.

Gusta ili retka kosa?

Na dobrom osvetljenju ispred ogledala lako možete odrediti kojem tipu vaša kosa pripada kada je gustina u pitanju. Razdelite pramen po pramen tako da vidite koren kose. Ako ne vidite skalp uopšte – vaša kosa je gusta. Ako se koža glave tek nazire, vaša kosa spada u srednje gustu, a ako je skalp baš vidljiv znači da imate retku kosu.

Nažalost čak i najgušća kosa može početi da opada i proređuje se usled hormonskih promena ili neadekvatne nege. Kada je u pitanju gusta kosa izbegavajte šampone za volumen kao i šampone za dubinsko čišćenje, jer ćete dobiti efekat neposlušne, previše lepršave i rastresite kose. Stoga se preporučuju šamponi koji u sebi sadrže prirodna ulja, pranje mlakom vodom kao i finalno ispiranje hladnom vodom da bi se izbegla naelektrisanost.

Retka kosa je laka za održavanje i brzo se suši, ali ima i svojih mana. Naime, prirodna masnoća se po njoj lakše širi tako da već 24h nakon pranja izgleda neuredno i “u fronclama”. I pored toga što je regenerator čini lepršavom, učiniće i da se brže zamasti. Potrebno je izbegavati šampone sa parabenom, sulfatima i silikonima, a dobar izbor su šamponi za dubinsko pranje kose

Debljina i tekstura vlasi

Debljina dlake nema veze sa vlasištem, već se odnosi na to da li je sama dlaka tanka ili debela, a to se može utvrditi nakon pranja, kada je pustite da se osuši prirodnim putem. Jednostavno otkinite dlaku i uporedite je sa koncem. Ako je deblja od konca u pitaju je debela i puna dlaka, a ako je tanja, imate kosu čija je dlaka tanka. Deblja teže apsorbuje preparate i farbu za kosu, a i duže se i suši. Tanka se lako suši, ali i brže oštećuje. Tanku kosu češljajte samo kada je suva, jer je krhka kada je mokra i lako se lomi i opada. Debljoj dlaci potebni su lipidi, proteini i zaštita od oksidacije.

Ravna, talasasta i kovrdžava kosa

Vlas kose sastoji se pretežno od keratina (protein koji se nalazi i u noktima), tako da je zapravo skup mrtvih ćelija. Kutikula je spoljašnji sloj, korteks je srednji sloj, a medula je u centru vlasi. Od korteksa zavisi jačina kose, a raspoređenost melanina u njemu zaslužan je za boju vaše kose. Osobe čija se kosa sastoji od potpuno kružnih vlakana imaju ravnu kosu, a nešto zaobljenija vlakna utiču da kosa bude kovrdžava. Naravno, osim ova tri tipa postoji još mnogo potkategorija talasaste i kovrdžave kose

Kovrdžava kosa je sklona isušivanju i lomljenju, a za hidriranje i lepo definisane kovrdže pogodni su šamponi sa dodatkom ulja (npr. ulje makadamije) i proizvodi na bazi piva i semenki lana.

Osobe sa ravnom kosom treba da izbegavaju šampone i regeneratore koji otežavaju kosu i brzo je zamaste.

Talasasta kosa nije preterano masna ili suva, što pruža mnogo opcija za oblikovanje od ravnog do kovrdžavog izgleda. Dobro reflektuje sjaj i izuzetno je elastična. Međutim, ima i tipova talasaste kosa čija se vlas lako mrsi i izgleda beživotno, pa ključ leži u hidrataciji. Za hidrataciju je odličan šampon i maska sa avokadom, jer on sadrži esencijalne masne kiseline i obiluje vitaminima A, C, D, i E.

Masna, kombinovana ili suva kosa

Masnoća kose zavisi od proizvodnje sebuma. Pojačana proizvodnja sebuma utiče na to da vaša kosa bude masna. Da biste proizvodnju sebuma doveli u normalu rešenje su prirodni šamponi bez sulfata i preporučuju se šamponi sa zelenom glinom, kao i prirodni preparati poput aloe vere, razblaženog jabukovog sirćeta i limunovog soka.

Suva kosa traži posebnu pažnju i uporno tretiranje. Treba je hidrirati, ali i obložiti kutikulu prirodnim uljima. Spas za suvu kosu nalazi se u prirodnim sastojcima poput meda, maslinovog, kokosovog i arganovog ulja, a prirodni protein koji kosa sadrži, keratin, kada se doda u većem procentu (kroz šampone obogaćene keratinom ili keratinske tretmane) vraća kosi vlažnost i elastičnost.

Nadamo se da smo vam pomogli pri izboru najboljeg šampona za vaš tip i da ćete u skladu sa našim savetima znati koje sastojke treba da izbegavate jer će imati loše dejstvo na vašu kosu. Takođe, treba napomenuti da je preporučljivo opredeliti se za prirodne šampone kojem god tipu da pripadate.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *